HTSAN: HAT-SAN Gemi halka arzı
Hatsan, uzun yıllardır gemi inşası ve denizcilik sektöründe faaliyet gösteren köklü bir firma. 2006 yılında Pekar Grup bünyesinde kurulan şirket, gemi inşası, tamir ve bakımı konusunda uzmanlaşmış. Yalova'daki modern tesislerinde her tür ve tonajda gemi inşa edebilme kapasitesine sahip ve Mayıs 2022’den itibaren küçük ve orta boy gemilere ilave olarak büyük boy gemilerin de inşaasına başlamış.
Faaliyeti gereği Hat-San'ın gelirlerinin tamamına yakını döviz cinsinden ve 3 yıldır kurumlar vergisi ödemiyor. Bu durum, şirketin kârlılığına pozitif yansıyor. Ayrıca, firma tarifeli gemi bakımlarından dolayı sürekli ve düzenli bir gelir elde ediyor.
Şirketin ana faaliyet alanları; yeni gemi inşası, mevcut gemilerin bakım ve onarımı ile gemi dönüşüm projeleri. Askeri havuz inşa etme potansiyeline sahip olan iki firmadan biri olmasıyla da kabiliyet olarak öne çıkıyor. Son dönemde 25 bin ton kaldırma kapasitesine sahip dev bir yüzer havuz inşa ederek hizmet alanlarını genişletmiş. Bu sayede hem daha büyük gemilerin inşasına imkan sağlamış, hem de bakım-onarım kapasitesini artırmış.
Hatsan'ın finansal durumu ve karlılığı nedir?
Güçlü ihracat potansiyeli olan Hatsan'ın cirosunun büyük bölümü yurtdışı siparişlerden oluşuyor. 2021'de ciro artışı sınırlı kalmış olsa da, 2022'de pandemi etkilerinin azalmasıyla ciroda ciddi bir sıçrama yaşanmış. Brüt kar marjlarındaki daralma, yüksek finansman maliyetleri ve TL'deki değer kaybı net karı olumsuz etkilemiş.
Hatsan halka arz fiyatı nedir?
Hatsan'ın halka açıklık oranı %20 olarak belirlenmiş. Pay başına fiyat 28 TL olarak hesaplanmış ancak %20 iskonto uygulanarak 22,6 TL'den satışa sunulmuş.
Dağıtım yöntemi olarak bireysel yatırımcılara eşit dağıtım seçilmiş. Bireysel yatırımcılara ayrılan pay miktarı 31 milyon ve kişi başına 8-9 adet pay düşmüş. Toplam arz edilen payların 44,3 milyon olduğunu, yaklaşık 13 milyon payın kurumsal yatırımcılarda olduğunu not edelim.
Hatsan'ın hikayesi ve büyüme potansiyeli nedir?
Hatsan'ın finansal yapısı incelendiğinde, kısa vadeli yüksek borçluluk dikkat çekiyor. Yüksek finansman maliyetleri karlılığı olumsuz etkiliyor. Ancak likidite rasyoları yeterli seviyede ve faaliyetlerini sorunsuz sürdürebiliyor.
Halka arzdan sağlanacak gelir, şirketin büyümesi ve yatırımları için kullanılacak. Özellikle yeni yüzer havuz yatırımı ve enerji üretim tesisi kurulması planlanıyor.
Sonuç olarak, HAT-SAN Gemi'nin yüksek borçluluk ve düşük karlılık sorunları olsa da, sektördeki tek oyuncu konumunda olması cazip kıldığından Borsa İstanbul'da ilgi uyandıracak. Yatırımcılar için orta-uzun vadeli bakış açısının uygun olacağı yönünde değerlendirmeler var. Halka arza katılım sağlayacak yatırımcılar, risk-getiri dengesini gözetmeli ve varlık dağılımı prensiplerine uygun hareket etmelidir.
Kaynaklar
https://twitter.com/solakogIu/status/1703651919028203590
https://twitter.com/solakogIu/status/1700332752631894375
https://twitter.com/BrankoPetruci/status/1700389411521761291
https://www.paramedya.com.tr/devami/91822/sanki-bir-hat-sanati-hatsn-fiyat-tespit-raporu/